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OSM/EE DECISION SHEET 

Category Standard: Clause Document no. 

ITAV EN 62368-1:2014 + A11:2017 

EN IEC 62368-1:2020 + A11:2020 

EN IEC 62368-1:2024 + A11:2024 

Annex T.6 OSM-EE 18/3 
rev 1 

Subject Key words Meeting 

Loose enclosure parts inside 
equipment after impact test 

Enclosure, impact test London 2018 

Helsinki 2024 

Question 

If a part of the enclosure is loosen/detached as a result of the impact test (T.6) and ends up within 
the equipment. How should it be handled with regard to creepage and clearance? 

Should it only be considered to affect creepage and clearance where it lands or should it be 
moved around (using 10N test of T.2 or similar method)? 

Is it any different for conductive parts (that might bridge insulation) and none conductive parts 
(that might create shorter creepage distances than the original construction)? 

Decision 

If conductive loose parts occur after the impact test, it must be checked that it cannot result in 
any hazardous situation (by placing the loose part in the worst case possible position within the 
equipment) 

Confirmed by TC108 at Busan, Korea, Oct 2018 

Explanatory notes 

In Helsinki 2024, OSM-EE decision 18/3 was modified with following changes: 

- add 3rd and 4th editions of EN IEC 62368-1 

- change category from OFF to ITAV 

 


